جستجو در مجله گردشگری
دستهبندی ها
کلیمانجارو | بام آفریقا + مسیرهای صعود + هزینه
در این مقاله میخوانید
[ نمایش ]در قاره آفریقا، جایی که به تنوع زیستی شگفتانگیز، جنگلهای بکر و پرباران استوایی، فرهنگ بومی منحصربهفرد و عجایب طبیعی شهرت دارد، بلندترین آتشفشان نیمکره شرقی جهان قرار گرفته است. کلیمانجارو یکی از کوههای آتشفشانی زیبا و شگفتانگیز جهان به شمار میرود که با قلههای برفی سپیدپوش و دامنههای سرسبز و حاصلخیز به یکی از مقاصد رویایی گردشگران و کوهنوردان تبدیل شده است. اگر میخواهید با یکی از زیباترین قلههای جهان و شگفتیهای طبیعی آن آشنا شوید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
اگر شما هم نام کلیمانجارو را شنیدهاید، اما نمیدانید کجاست، باید بگوییم این کوه در شرق قاره آفریقا، در مرز کشور تانزانیا و کنیا قرار دارد و از لحاظ تقسیمات جغرافیایی در شمال شرق کشور تانزانیا واقع شده است. تانزانیا یکی از کشورهای قاره آفریقا با طبیعتی بکر و خیرهکننده محسوب میشود؛ به گونهای که در آنِ واحد، بلندترین کوه قاره آفریقا یعنی کلیمانجارو و همچنین پستترین نقطه قاره آفریقا یعنی نقاط عمقی دریاچه تانگانیکا را در خود جای داده است.
کلیمانجارو که آن را بهعنوان بام آفریقا میشناسند، در فهرست «قلل هفتگانه جهان» قرار دارد. این کوه آتشفشانی، یکی از مهمترین جاذبههای طبیعی کشور تانزانیا و کل قاره آفریقا محسوب میشود که از دیرباز در فرهنگ مردم منطقه حضوری پررنگ داشته و افسانههای بسیاری درباره آن نقل شده است. نام این کوه حتی به آثار نویسنده مشهور آمریکایی، ارنست همینگوی نیز راه یافت و او کتابی داستانی به نام «برفهای کلیمانجارو» را در سال ۱۹۳۶ منتشر کرد.
بهعلاوه، ویژگیهای زمینشناسی خاص این کوه و اقلیم منحصربهفرد آن، توجه محققان و زمینشناسان را جلب کرده و محققان مختلفی به تحقیق و پژوهش بر روی این کوه میپردازند. در ادامه، به جزئیات بیشتر و شگفتانگیزتر درباره بلندترین کوه آفریقا خواهیم پرداخت.
موقعیت جغرافیایی کلیمانجارو روی نقشه گوگل
قله کلیمانجارو، از سطح دریا ۵۸۹۵ متر و از سطح دامنه خود، ۴۹۰۰ متر ارتفاع دارد. این کوه در فهرست هفت قله آتشفشانی مرتفع نیز قرار دارد و یکی از کوه های آتشفشانی بلند جهان محسوب میشود. نکته جالب دیگر درباره کلیمانجارو این است که این کوه، بلندترین کوه تک رشتهای جهان است؛ به این معنا که کلیمانجارو در یک رشتهکوه واقع نشده و در پیرامون آن، هیچ کوه دیگری به چشم نمیخورد.
اگر بخواهیم درباره کلیمانجارو بیشتر بدانیم حتماً باید به ویژگیهای زمینشناسی این کوه آتشفشانی و وضعیت طبیعی آن اشاره کنیم. کوه کلیمانجارو از نظر زمینشناسی، یک استراتوولکان یا آتشفشان چینهای است. این دسته از کوههای آتشفشانی، کوههایی مرتفع و مخروطیشکل هستند که از سفت و سخت شدن مواد حاصل از فوران آتشفشان مانند گدازه، خاکستر آتشفشانی و سنگهای آذرین شکل گرفتهاند. این کوهها به دلیل شیب تند و فورانهای انفجاری شهرت دارند و کوه دماوند در کشور خودمان نیز نمونهای از این آتشفشانها به شمار میرود.
کوه کلیمانجارو دارای سه مخروط آتشفشانی اصلی است که آنها را کیبو، ماونزی و شیرا مینامند. کیبو به عنوان قله اصلی کلیمانجارو شناخته میشود و بلندترین نقطه کیبو نیز قله اوهورو (در ارتفاع ۵۸۹۸ متری) است که درواقع مرتفعترین نقطه کوه کلیمانجارو به شمار میرود. از بین این سه مخروط آتشفشانی، مخروطهای ماونزی و شیرا، فعالیت آتشفشانی ندارند و خاموش محسوب میشوند؛ اما مخروط کیبو، خفته است و میتواند در آینده فوران کند.
قدیمیترین فوران آتشفشان کلیمانجارو به ۲.۵ میلیون سال پیش برمیگردد که طی آن، مخروط شیرا فوران کرده است. مخروط کیبو جوانترین مخروط این کوه به شمار میرود که آخرین فوران آن بین ۱۵۰ هزار تا ۲۰۰ هزار سال پیش اتفاق افتاده است.
یکی از ویژگیهای طبیعی جالبتوجه کلیمانجارو، وجود یخچالهای طبیعی در مخروط کیبو است که همیشه مملو از برف و سپیدپوش دیده میشود. علت اهمیت این یخچالها از این جهت است که وجود یخچالهای طبیعی در سرزمینی که نزدیک به خط استوا قرار دارد، دور از انتظار است. دلیل دیگری که باعث توجه محققان به کلیمانجارو شده، آب شدن یخچالهای کلیمانجارو است.
در اواخر دهه ۱۸۸۰، قله کیبو کاملاً با یخ پوشانده شده بود و یخها ۲۰ کیلومتر مربع از این قله را پوشانده بودند. تا سال ۱۹۵۳ یک عقبنشینی چشمگیر در یخچالهای این قله اتفاق افتاد که ناشی از تغییر شدید و ناگهانی اقلیم بود. روند عقبنشینی و ذوب شدن یخچالهای کلیمانجارو ادامه پیدا کرد و در سال ۲۰۱۱، بیش از ۸۰ درصد یخچالهای طبیعی این کوه از بین رفته بود. به نظر میرسد ظرف ۲۰ سال آینده، همه یخهای موجود در قله کیبو ذوب خواهند شد.
اتحادیه علوم زمینشناختی در سال ۲۰۲۲، آتشفشان کلیمانجارو را در فهرست «۱۰۰ میراث زمینشناختی» جهان قرار داد.
اولین صعود به قله کلیمانجارو در سال ۱۸۸۹ اتفاق افتاد و هانس مایر، جغرافیدان آلمانی و لودویگ پورتشلر، کوهنورد استرالیایی، نام خود را بهعنوان اولین فاتحان این قله ثبت کردند. از آن پس، این قله به یکی از قلههای محبوب کوهنوردان و طبیعتگردان شد و صعودهای بسیاری به آن صورت گرفته است.
عکسی از صعود به کلیمانجارو
اقلیم و آب و هوای کلیمانجارو نیز یکی از ویژگیهای خاص آن به شمار میرود و یکی از دلایلی است که صعود به کلیمانجارو را جذاب میسازد. تنوع اقلیمی و آب و هوایی که کوهنوردان از ابتدای سفر تا رسیدن به قله تجربه میکنند، به گونهای است که برخی معتقدند سفر از شهرهای کوهپایهای کلیمانجارو تا رسیدن به قله آن، به حدی تنوع اقلیمی دارد که انگار از استوا به قطب جنوب میروید!
شهر موشی که در کوهپایههای کلیمانجارو قرار گرفته است و دروازه صعود به این قله است، از سطح دریا ۹۰۰ متر ارتفاع دارد و در کمارتفاعترین و گرمترین منطقه آب و هوایی در منطقه کلیمانجارو واقع شده است. ماه ژانویه و فوریه، گرمترین ماههای این شهر، آوریل و می، مرطوبترین و ژوئن و جولای خنکترین ماهها هستند.
درباره خود قله کلیمانجارو باید بگوییم که تغییرات دمایی فصلی در این کوه چندان چشمگیر نیست؛ بلکه تغییر دما در این کوه به ارتفاع و زمان بستگی دارد. در کوهپایههای کلیمانجارو دمای هوا بین ۲۱ تا ۲۷ درجه سانتیگراد است و از این نقطه به بعد، با حرکت به سمت قله، دمای هوا کاهش مییابد. در قله، در مخروط کیبو، دمای شبانه میتواند بین ۷- تا ۲۹- درجه سانتیگراد باشد. فراموش نکنید که باتوجه به مرتفع بودن کوه، این خودِ کوه است که آب و هوای خود را تعیین میکند و به همین دلیل باید انتظار هر تغییر دما و اتفاق ناگهانی را داشته باشید.
نکته دیگری که باید به خاطر داشته باشید، فصلهای بارانی کلیمانجارو هستند. در فاصله بین ماههای مارس و می، احتمال بارندگیهای شدید و طولانی وجود دارد و از این رو برای صعود و کوهنوردی زمان خوبی محسوب نمیشوند. ژوئن تا اکتبر، ماههای خشک سال به شمار میآيند و زمان خوبی برای سفر هم هستند.
صعود به کوه کلیمانجارو و ایستادن بر بام آفریقا، یکی از محبوبترین کارهایی است که در سفر به قاره آفریقا میتوانید انجام دهید. تورهای مختلفی برای راهنمایی و هدایت گردشگران در مسیر کوهنوردی برگزار میشود و خدمات مختلفی از جمله راهنمایی و انتخاب مسیر، آشپزی برای کوهنوردان، حمل بار و... را ارائه میدهند.
صعود به کلیمانجارو تقریباً کار سادهای است و حتی افراد مبتدی و بدون سابقه کوهنوردی حرفهای نیز میتوانند از پس آن بر بیایند. در مسیر صعود به قله نیز کمپها و امکانات خوبی فراهم شده که میتواند راحتی کوهنوردان را تضمین کند. برای صعود به کلیمانجارو 6 مسیر در نظر گرفته شده است که عبارتند از:
تصویری از قله کلیمانجارو
منطقه کلیمانجارو همانند سایر نقاط قاره آفریقا تنوع زیستی و پوشش گیاهی بینظیری دارد؛ با این تفاوت که در کلیمانجارو وجود قلههای پربرف و یخچالهای طبیعی نیز بر این تنوع افزوده است. تنوع اکولوژیکی و گیاهی، از دامنه کوه کلیمانجارو تا قله آن به شکل چشمگیری گسترده است و این امر را میتوان ناشی از موقعیت جغرافیایی خاص کوه کلیمانجارو دانست که هم از ویژگیهای مناطق کوهستانی و مرتفع برخوردار است و هم از ویژگیهای خاص مناطق استوایی.
به صورت کلی، پنج اقلیم مختلف را در فاصله دامنه کوه تا قله تعریف کردهاند که در مسیر صعود به قله نیز کاملاً قابل مشاهده است. این پنج اقلیم عبارتند از:
تصویری از پوشش گیاهی کلیمانجارو
هزینه صعود به قله کلیمانجارو برخلاف انتظار، هزینه کمی نیست. اگرچه شما قرار است صرفاً راه بروید، در کمپها یا کلبههای کوهستانی بخوابید و فعالیت تفریحی خاصی هم ندارید؛ اما تورهایی که در تانزانیا شما را تا قله همراهی میکنند، خدماتی همچون باربری، آشپزی، راهنمایی، اخذ مجوز کوهنوردی و... را نیز برعهده میگیرند و درنهایت هزینههای صعود به قله افزایش مییابد.
به صورت کلی، هزینه صعودتان به خدماتی که در تور دریافت میکنید و همچنین مسیری که برای صعود انتخاب کردهاید بستگی دارد. کمهزینهترین تور صعود به کلیمانجارو، از مسیرهایی مانند مارانگو یا ماچامه، با حداقلیترین تعداد روزها (که صعود را بسیار سخت میکند)، حداقل ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ دلار به ازای هر نفر است. با تغییر مسیر صعود، تعداد روزهایی که در مسیر هستید، استفاده از خدمات بیشتر و...، هزینه هم افزایش مییابد و میتواند به ۲۰۰۰ یا ۳۰۰۰ دلار به ازای هر نفر نیز برسد.
کوه کلیمانجارو بهعنوان بلندترین کوه قاره آفریقا، یکی از زیباترین و خاصترین کوههای آتشفشانی جهان به شمار میرود که در کشور تانزانیا، در شرق قاره آفریقا قرار گرفته است. این قله ۵۸۹۸ متری که در مرتفعترین نقاط خود، گنج عظیمی از یخچالهای طبیعی را پنهان کرده است، سالانه هزاران گردشگر را به خود جذب میکند که برای صعود به این قله به آفریقا سفر میکنند. اگر شما هم قصد خرید تور آفریقا را دارید، دیدار با این قله محبوب را فراموش نکنید. برای اطلاع از قیمت تورهای قاره آفریقا به صفحه تو در نوار بالای سایت مراجعه کنید.
سوال متداول:
1. قله کلیمانجارو کجاست؟
کوه کلیمانجارو به عنوان بلندترین کوه قاره آفریقا یا بام آفریقا، در شرق این قاره، در کشور تانزانیا و نزدیک به مرز کنیا قرار گرفته است.
2. ارتفاع قله کلیمانجارو چقدر است؟
قله کلیمانجارو، از سطح دریا ۵۸۹۵ متر و از سطح دامنه خود، ۴۹۰۰ متر ارتفاع دارد.
3. صعود به قله کلیمانجارو چقدر طول میکشد؟
مسیر رسیدن به این قله، یکی از طولانیترین مسیرهای کوهنوردی محسوب میشود؛ اما بسیار زیبا، چشمنواز و آسان است. حتی کوهنوردان مبتدی هم میتوانند این راه را طی کنند. در طولانیترین حالت باید ۹ تا ۱۰ روز و در کوتاهترین حالت، ۶ تا ۷ روز را برای رسیدن به بام آفریقا در نظر بگیرید.